13. Česká námořní rallye

18.10.2009 17:25

Již podruhé v řadě jsme se s týmem Cleverlance zúčastnili České námořní rallye. Minulý rok jsme závod vyhrály, takže nás čekal nelehký úkol a to obhajoba...

Závod se jel opět na lodích Elan 340 a přestože loni byl celkem citelný rozdíl v rychlosti modrých a šedých lodí, tak letos musíme pochválit organizátory a charterové společnosti, že udělali maximum pro jednotnost vybavení. Byla sjednocena velikost spinakrů a sjednoceni výrobci hlavní plachty i geny. Po několika dnech závodu se ukázalo, že v tomto závodě budou rozhodovat posádky a jejich dovednosti, nikoliv šťastný los.

V neděli byl závod zahájen dvěma okruhovými rozjížďkami v pulsující boře. Přestože jsme měli velmi dobré starty, tak se nám z nich nepodařilo vytěžit maximum a horní bóji jsme točili na 5., v druhé rozjížďce na 3. místě. V cíli z toho pak bylo dvakrát třetí místo. Nebyl to špatný začátek, ale vzhledem k faktu, že nám okruhové rozjížďky vyhovují více, to nebylo úplně optimální. Nejlépe si po prvním dnu vedl tým NET Development (Laďa Smutný) s 1 a 2. Dobře si také vedl tým Gazele (na kormidle Peter Mosný, neboli Franky) a tým Izoglass (na kormidle Majčus).

Druhý den pak byla na pořadu další okruhová rozjížďka a jedna dálková etapa na Žut. V okruhové rozjížďce jsme tentokrát nezaváhali a po výborném startu jsme se brzy dostali do vedení a to jsme si udrželi až do cíle. V dálkové etapě jsme zopakovali dobrý start a opět jsme se u prvního ostrova dostali do těsného vedení. Zde se však flotila rozdělila na dvě části, kdy se jedna vydala jižní stranou Vrgady (Gazele), druhá severní cestou, která byla nepatrně kratší (NET Dev.). My jsme si zvolili jižní trasu, neb jsme kalkulovali s postupným stáčením větru doprava a také s tím, že se vyhneme větrnému stínu za Vrgadou. Nakonec stáčení ještě nenastalo, ale výhodný úhel větru na zaďák způsobil, že jsme o několik desítek metrů zvýšili náskok na NET Dev. Pak jsme si dali ostrý bočák na sever a zpět. Poté nás již čekal pouze průjezd průběžným cílem a pak rovnou na Žut. Před průběžným cílem se konečně dostavilo stačení větru doprava a bylo jasné, že nás buď trefí nějaká okolní bouře, nebo již spadne předpovídaná silná bora. Bouřky se nám nakonec všechny vyhnuly, ale bora se dostavila velmi silně a rázně a během několika okamžiků nám vítr zesílil z 12 uzlů na 42 a teplota klesla cca o 15 stupňů. K tomu všemu se posléze ještě přidal ledový liják. Naštěstí nás v této chvíli čekalo pouze pár mílí na bočák, tak jsme začali rychle refovat, až jsme nakonec dali hlavní plachtu úplně pryč a bohatě jsme si vystačili s několika metry čtverečními geny. Přes tyto celkem dramatické události se na čelních pozicích nic nezměnilo a my udrželi vedení až do cíle. To nás posunulo do průběžného vedení na shodu bodů s druhým NET Dev.

Třetí den byl ve znamení odpočinku a výletů na přilehlý kopec. Bora totiž příliš nepolevovala, takže ze závodění nic nebylo.

Čtvrtý den byl na startu nejprůraznější Gazele tým a po perfektním startu se na první značce ujal vedení. My jsme točili druzí a o třetí a čtvrté místo bojoval NED Dev. s Izoglass. Na další stoupačce jsme se dopustili chyby a při pokrývacím obratu na NET Dev. jsme dostali spinout a museli jsme otočit zpět, což nás poslalo proti změně a byli jsme za to krutě potrestáni propadem na 4. místo s poměrně velkou ztrátou. Vše pokračovalo dlouhým bočákem, kde se ujali vedení NET Dev. a posléze krátkým zaďákem. Na tento zaďák jsme vychytali pár poryvů a podařilo se nám stáhnout celou vedoucí skupinku a při objezdu dokonce předstihnout Izoglass. Nicméně riskantní obrat na levou stranu stoupačky nám v silně přeskakujícím větru nevyšel a my jsme se opět propadli na 4.místo, které nám zůstalo až do cíle. První nakonec dojel Gazele, druhý Izoglass a třetí NET Dev. K večeru byla ještě odstartovaná jedna okruhová rozjížďka, kde jsme se vyhnuli tlačenici u výhodného pinu a s rozjetou lodí jsme ihned otočili na pravobok a rychle se dostali do vedení a i přes velkou nestabilitu větru a různé dramatické okamžiky se nám povedlo udržet vedení až do cíle, což opět znamenalo průběžné vedení na shodu bodů s NET Dev.

Poslední den jsme se těšili na tuhý boj o celkové umístění, ale bohužel vítr nám již nepřál a odjela se pouze jedna dálková etapa. Po startu u Vodice se pole rozdělilo na dvě části. My jsme byli nuceni setrvat na stejné straně ostrova jako tým NET Dev. abychom s ním udrželi kontakt. Vítr chvílemi zcela ulehl a točil se všemi směry. Nakonec se ukázalo, že druhá strana ostrova byla ta šťastnější a několik lodí nám velmi značně ujelo a přestože jsme z naší skupiny dojeli nejlépe, tak se nám první tři lodě již nepodařilo dostihnout a my po více než šesti hodinách jízdy (spíš jsme tedu těch 12 mil odstáli, než odjeli) dojeli na 4 místě. Sice jsme NET Dev. přesvědčivě porazili, ale jejich konzistentní výsledky znamenali připsání trojky z předchozího dne a tak zaslouženě o bod před námi zvítězili. Na třetím místě pak celkově skončil Gazele tým a čtvrtý Izoglass.

Tentokrát sice vládlo velmi chladné počasí, ale vítr a sluníčko nám přálo, takže jsme si velmi dobře zajezdili a ve vyrovnané čelní skupince nebylo nouze o těsné souboje a dramatické okamžiky. Tak zase příští rok...

Foto převzato ze stránek ČNR, kde také naleznete výsledky a spoustu dalších pěkných fotek od Pavla Nesvatby.

Zpět

Vyhledávání

SailFaster.cz © 2009 Všechna práva vyhrazena.