Veronika skončila celkově druhá ve Světovém poháru 2010 !!!

14.08.2010 21:13

Tento rok si z Weymouth, kde se jel poslední závod letošní série světového poháru, odvážíme velmi příjemné pocity. Na rozdíl od minulého roku, kdy Veronika zajela nejhorší výsledek sezony a přišla tak o pódiové umístění ve „svěťáku“, tentokrát jezdila o poznání lépe a bylo to poznat. Díky tomu si odváží výborné 5. místo ze závodu a hlavně celkově druhou příčku z konečného pořadí Světového poháru, což je skutečně historický výsledek pro český jachtink!!!

Jak to však celé probíhalo? První dva dny foukal poměrně silný jihozápadní vítr, který je pro místní revír nejtypičtější a nutno říci i nejlepší, co se stability týče. V těchto podmínkách Veronika ukázala, že se od loňska značně zlepšila v silném větru a s dojezdy 1,1,8,5 velmi dobře vstoupila do závodu. Další dny se však vítr otočil k severu a předvedl, že olympijská regata může být opravdu „hodně zajímavá“. Tedy hlavně z pohledu diváku, nikoliv však pro závodníky. Tento vítr vanoucí ze břehu je velmi nevyzpytatelný a změny kolem 30-40st. nejsou vyjímkou. Také hlavní rozhodčí Jeff Martin hodně bojoval se stavěním tratě a ve snaze o dokonalost nastávali velké prostoje při startování. A tak se také stalo, ze holky čekaly v dešti od 12 hodin až do 18 na vodě, až odstartují tři skupiny kluků. V momentě jejich startu však začal vítr rapidně klesat, ale rozhodčí nechali naprosto neregulérní rozjížďku dojet. Zřejmě proto, aby to čekání nebylo zbytečné...hrůza. Tato i další rozjížďky byly pro většinu pole hodně na horu a dolů a průběžné pořadí se rychle měnilo. Bělorusce Drozdovské se nedařilo a tak se souboj o pódium ve Světovém poháru zúžil jen na tři závodnice. Marit Bouwmeester (NED), Railey Page (USA) a Veroniku. Marit podávala velmi dobré výsledky a tak se pomalu vzdalovala, ale souboj mezi Page a Veronikou byl velmi vyrovnaný. Nicméně Page se v poslední rozjížďce dopustila fatální chyby, když se nechala již podruhé vyhodit za předčasný start a tím pádem také byla ze hry ven. Tudíž do medailové rozjížďky postoupila jen Marit a Veronika. Bohužel bodový rozdíl byl již natolik vysoký, že Veronika již Marit nemohla ohrozit a ta tak zvítězila nejen v tomto závodě, ale i ve Světovém poháru 2010.

 

Závod se tedy celkově povedl a hlavní plán, tj. pódium ve Světovém poháru, se vydařil skvěle a tak tentokrát odjíždíme velmi spokojení. Také jsme zde načerpali další cenné zkušenosti s olympijským revírem. A jelikož těch není nikdy dost, tak se sem za dva týdny ještě vracíme na krátký trénink, který bude definitivní tečkou za sezónou. Pak už bude následovat fyzická příprava a na podzim trénink v teplejších vodách.

 

Celkové výsledky SP najdete zde.

 

Zpět

Vyhledávání

SailFaster.cz © 2009 Všechna práva vyhrazena.