Bramborová medaile z Mistrovství světa pro Veroniku

12.12.2011 20:48

Je den po závodě a tak nezbývá než zhodnotit závody a začít plánovat další sezónu. První pocity jsou samozřejmě velmi radostné, i když trošičku ten chybějící bod na bronzovou medaili zamrzí. Zvlášť, když Veronika letos přivezla už jednu bramboru z ME. Ale cíle pro tento závod jsme více než naplnili a můžeme odjet zpět domů s pocitem dobře odvedené práce a potvrzením, že výkonnost jde stále nahoru.

Samotný závod začal hned od prvního dne více než dobře a to i přesto, že strategie velela začít hodně opatrně, aby byl jistý postup do zlaté skupiny, která měla zaručovat nominaci ČR na OH. V obou rozjížďkách však Veronika využila své rychlosti a ve slabší bríze zavěsila hned na začátku 1 a 3.

Druhý den přišla do západní Austrálie tlaková níže a s ní i mohutné bouřky a tak nezbylo organizátorům, než odložit všechny rozjížďky na další dny. Třetí den se již dostavil Freo Doctor v plné síle a tak Radiálistky měly hned dva dny po sobě tři hodinové rozjížďky denně ve větru okolo 20 uzlů. Každý si tak sáhnul až na dno svých sil. Veronika se svou nižší váhou sice nepatřila k těm nejrychlejším na stoupačku, ale na zaďáky předváděla, že je velmi rychlá, ne-li vůbec nejrychlejší. Přidala 3, 10 a 13 v pohodě postoupila po pěti rozjížďkách do zlaté skupiny. To ji přineslo jistotu nominace ČR na OH a tak si mohla odškrtnout první cíl tohoto závodu. Dalším měla být jmenovitá nominace v rámci ČR, k čemuž potřebovala skončit mezi prvními 13 národy.

Finálové rozjížďky nezačala úplně nejlépe a po několika drobných chybách dojela tento den 19, 11 a 29. Naštěstí tento den byl hodně nahoru-dolu pro většinu závodnic a tak se Veronika udržela na průběžném 7. místě. Body se však hodně vyrovnali a vše zůstávalo pro poslední finálový den otevřené.

Závěrečné dvě rozjížďky se jely před tribunami jen několik desítek metrů od nábřeží ve Fremantlu. Veronika opět předvedla několik skvělých zaďáků a s dojezdy 6 a 4 si zajistila postup do Medailové rozjížďky z 6.místa. Před sebou i za sebou měla poměrně velkou bodovou mezeru a tak již nebyla příliš velká vyhlídka na posun dopředu, naštěstí však ani dozadu.

Medailová rozjížďka však divákům připravila opravdu napínavou podívanou. V pulzujícím větru se pořadí neustále míchalo a nikdo neměl nic jistého do posledních metrů. Veronika se neustále držela kolem 4.-6. místa. Na poslední zaďák se však vydala na druhou stranu než většina lodí a doslova pár metrů před poslední značkou se na dvou vlnách prosmýkla před všechny soupeřky a dojela si tak pro první místo. Tím bodově předstihla Irku a Litevku a snad jen kvůli tomu, že Novozélanďanka vzdala v průběhu rozjížďky, tak ji chyběl jen jeden jediný bod na bronzovou Američanku Paige Railey, která v medailové rozjížďce dojela na posledním místě.

Mistryní světa se stala zaslouženě Marit Bouwmeester (NED), na stříbrné pozici dojela Evi Van Acker (BEL) a pódium doplnila Railey Paige (USA).

Vzhledem k již téměř jisté kvalifikaci Veroniky na OH (stále je ještě nutné formální potvrzení nominace VV ČSJ), máme již možnost si naplánovat finální přípravu na OH skutečně dle našich představ. Je tak proto velmi pravděpodobné, že se již nezúčastníme MS v příštím roce a dáme raději přednost tréninku ve Weymouth. Do OH zbývá již jen necelých 7 měsíců a tak je potřeba již s časem dobře hospodařit a načasovat formu na ten správný okamžik.

 

Jakub Kozelský

South Frematle, 12.12.2011

Zpět

Vyhledávání

SailFaster.cz © 2009 Všechna práva vyhrazena.