MS Laser Radial - výborný závod s tragickým koncem pro Veroniku

14.07.2010 21:28

Pozitivní zprávou je, že si Veronika zlepšila svůj dosavadní nejlepší výsledek z MS. Bohužel si nesplnila svůj cíl, tj. být v první desítce. Podala výkon, který by ji za normálních okolností na první desítku bohatě stačil, ale shoda okolností a počasí se postarala o tragický propad v pořadí.

Ale od začátku. Podmínky, jak se zde dalo očekávat, byli velmi nevyzpytatelné. V první rozjížďce zajela podprůměrnou 17, ale hned v druhé si dojela pro páté místo. Další den se jeli opět dvě rozjížďky a opět to byla jedna horší rozjížďka a jedna výborná, konkrétně 22 a 3. Již s těmito dojezdy se Veronika posunula na dosah první desítky. Další den však začalo trápení s větrem. Od rána foukalo značně přes 35 uzlů a komise neustále odkládala start na pozdější čas. Po poledni vítr začal polevovat, ale komise se startem neustále váhala. Zřejmě částečně kvůli problémům se stěžni na pořadatelem dodávaných lodích, které byli neobvykle měkké a snadno se ohýbali. Když nás nakonec na vodu pustili, tak vítr foukal již jen kolem 12 uzlů a během rozjížďky nadále ulehal. Veronika zavěsila další trojku a vyšvihla se již na 7. místo průběžného pořadí s minimální ztrátou na 5. místo. Skvělé, vše šlo dle plánu. Kvalifikace za námi a čekali nás tři finálové dny, kde se mělo rozhodnout.

Další den jsme však měli problém opačný, nefoukalo. Po dlouhém čekání na vodě se odstartovalo do 6 uzlového větru. První stoupačka úplně Veronice nevyšla, ale hlavní pole bylo na dosah. Na zaďák vítr postupně zcela ulehal a ve zbytku větru čelní skupina zmizela v dáli. Po dvaceti minutách totální flauty přišel poryv zezadu a zhruba 30 lodí společně dojíždí do brány, kde se dle očekávání všichni sráží. Trenéři kroutí hlavami, že rozjížďka stále nebyla zrušena. Hlavní rozhodčí se však věnuje stříbrné skupině, které přestavuje dráhu kvůli stáčejícímu se větru. O tom co se děje na outer loop ve zlaté skupině zjevně nemá ani ponětí. Na dalším úseku dráhy se začíná velmi rychle stáčet vítr a do konce rozjížďky se otočit o celých 140 stupňů, ale ani to zjevně nebyl důvod ke zrušení a rozhodčí nechává tuto naprosto nesmyslnou rozjížďku dojet. Neuvěřitelné. Na „ploché dráze“ s naprosto nepředvídatelnými poryvy větru již nelze nic vymyslet. Tohle by člověk na Mistrovství světa skutečně nečekal. Veronika dojela po marném boji po několikerém přemíchání pořadí do cíle na 36. místě. Vzhledem k pravidlu, že je potřeba odjet minimálně dvě finálové rozjížďky, aby se mohla škrtat i finálová rozjížďka. To znamenalo, že si všichni výsledek této naprosto neférové rozjížďky musejí započítat. Takže si Veronika ke svým dosavadním 28 bodům přičetla rovnou 36 bodů za tuto rozjížďku a rázem to znamenalo pokles ze 7. místa na 14. Tak jako několik dalších nešťastníků. Nicméně jsme měli před sebou ještě dva dny, takže jsme i přes špatnou předpověď stále věřili v možnost škrtnutí této nešťastné rozjížďky. Na úterý se předpovídal slabí vítr a na středu pro změnu zase velmi silný.

Předpověď se však i další den naplňovala a po 5 hodinách čekání na vodě dal hlavní rozhodčí, opět zcela nepochopitelně rovnou odklad na další den. A to i přes to, že velmi reálně hrozilo, že se nebude dát ve středu pro silný vítr závodit. Hned po zrušení se jako obvykle rozfoukalo a až do večera foukalo solidních 12 uzlů!!! Frustrace pokračovala. Ve středu vítr opět nepřekvapil a foukalo solidních 35 uzlů, v nárazech 45. Nejhorší scénář se začal naplňovat. Po 6 hodinách vítr zeslábnul na 25-30uzlů, ale komise se rozhodla nás na vodu nepustit a to byl konec všech nadějí.

Co dodat závěrem? Veronika jezdila velmi dobře a i přestože se nevyvarovala několika zbytečných chyb, tak by v pohodě byla v první desítce. Teprve nezrušení naprosto neregulérní rozjížďky, nepřízeň počasí a nešťastně napsané plachetní směrnice poslali Veroniku na 14. místo ze 117 lodí. To je sice výborný výsledek, ale zklamaní a frustrace je veliká. Jsou věci, které nelze ovlivnit a nelze se na ně nijak připravit.

Sari Multala z Finska poměrně překvapivě obhájila titul, na druhém místě skončila výborně jezdící Holanďanka Marit Baumaster a na třetí místo poskočila Američanka Railey Page.

 

14.7.2010, Jakub Kozelský

 

více na www.VeronikaFenclova.cz

 

Zpět

Vyhledávání

SailFaster.cz © 2009 Všechna práva vyhrazena.