Závěrečná zpráva z Mistrovství světa Laser Radial v Japonsku

05.08.2009 14:27

Závod se konal v Japonském Karatsu, v krásné zátoce Castle bay. Všeobecně očekávaný vítr v této oblasti měl být slabý až střední, což se v tréninku potvrdilo. Nicméně, jak už to tak bývá, na závody přišly podmínky zcela odlišné.

První den ještě foukal slabší vítr a Veronika se vrhla do závodu velmi dravě a po dvou výborně odjetých rozjížďkách se ujala průběžného vedení. Další dny však přišel gradientní vítr ze severozápadu, odpoledne zesílený mořskou brízou, která byla každý den o kousek silnější. S tímto větrem přišli i dlouhé oceánské vlny. To byla voda na mlýn „specialistkám“ na silný vítr, které se začaly rychle prosazovat a naopak menší a lehčí závodnice se začali propadat v průběžném pořadí. To se bohužel týkalo i Veroniky, přestože v drtivé většině rozjížděk měla výborné starty a i celkově jezdila velmi čistě. Nicméně rychlost proti větru na velkých vlnách značně chyběla a zejména ve finále bylo extrémně fyzicky náročné udržet se aspoň v kontaktu s většími závodnicemi. To se týkalo i takových závodnic jako úřadující mistryně Evropy Railey Page či vice mistryně Evropy Tiny Mihelic, které skončili dokonce až ve třetí desítce.

Nakonec Veronika skončila na 19. místě, což je podle mého názoru velmi dobrý výsledek, zejména v daných podmínkách. Ještě více než s výsledkem jsem však spokojen s jejím celkovým projevem v závodu, zejména se starty, taktikou a jízdou na zadní vítr.

 

Také bych rád vyzdvihl japonské pořadatele závodu, kteří odvedli opravdu vynikající práci jak na vodě, tak i na břehu. Myslím, že i závodnice z konce pole budou rády vzpomínat na velmi vřelou a přátelskou atmosféru závodu. Po dlouhé době jsem měl zase pocit, že jsme někde skutečně vítaní.

 

Výsledky (celkový počet lodí 87):

 

  1. Sari Multala FIN

  2. Sophie de Turckheim FRA

  3. Anna Tunnicliffe USA

 

  1. Veronika Fenclová CZE

     


Pár fotek ze závodu najdete zde : https://www.sailing.org/29100.php

Podrobné výsledky : https://events.laserinternational.org/en/events/results/100z33#gold

Zpět

Vyhledávání

SailFaster.cz © 2009 Všechna práva vyhrazena.